27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorităţile se pregătesc de caniculă

Autorităţile se pregătesc de caniculă

Valul de căldură anunţat de meteorologi începând de azi readuce în prim-plan măsurile pentru diminuarea efectelor caniculei. O primă decizie luată de autorităţi este reînfiinţarea punctelor de prim ajutor pentru cetăţeni în Craiova şi în celelalte oraşe şi municipii doljene.

Atenţionarea cod galben a fost primită luni de Instituţia Prefectului Dolj şi este valabilă pentru intervalul 22-24 august, timp în care meteorologii anunţă temperaturi caniculare de peste 35 de grade Celsius la amiază şi depăşiri ale pragului critic de 80 de unităţi în cazul indicelui temperatură-umezeală. Autorităţile judeţene se pregătesc să reia măsurile din timpul primelor două valuri de caniculă înregistrate în această vară, iar printre deciziile cele mai importante luate de administraţia judeţului se numără reînfiinţarea punctelor de prim ajutor pentru populaţie în Craiova, în celelalte oraşe şi municipii ale Doljului, dar şi a celor de prim ajutor din cadrul consiliilor locale din comune.

În Craiova, cetăţenii care au nevoie de ajutor de urgenţă din cauza temperaturilor ridicate pot apela la serviciile oferite de cadre medicale specializate în punctele temporare amenajate în Instituţia Prefectului Dolj, la gară, Piaţa Centrală şi la Teatrul Naţional. În Băileşti, punctul de prim ajutor a fost amenajat în incinta Romtelecom, la Calafat şi Filiaşi în Casele de Cultură, la Dăbuleni în primărie, iar în comunele doljene, punctul de prim ajutor va fi înfiinţat în sediul consiliilor locale.

 

Interzis la scăldat

 

Autorităţile doljene întrunite ieri în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au dat citire măsurilor principale luate în cazul unei atenţionări cod galben. În următoarea perioadă, va fi interzisă incendierea miriştilor din cauza pericolului de propagare a focului, va fi verificată de inspectori calitatea apei furnizate populaţiei, dar şi cea din ştranduri, iar scăldatul în zonele neamenajate precum bălţi, lacuri sau canale colectoare va fi interzis. În zonele de risc, primăriile sunt obligate să instituie serviciul de permanenţă pentru a evita producerea unor evenimente cauzate de vremea deosebit de caldă. În plus, autorităţile vor verifica şi modul în care au răspuns solicitărilor lucrătorii din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. „Am recomandat supravegherea permanentă a calităţii apei, iar utilizarea focului deschis în zonele afectate de uscăciune este interzisă. Am considerat că este oportună şi verificarea operativităţii în cadrul serviciilor voluntare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă de la primării“, a spus Mircea Mariş, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „OItenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS